Meedoen en meemaken

Dagelijks zijn er klussen die moeten gebeuren, maar sommige dingen kan je ook tot morgen laten liggen of verdelen over de week. Veel taken hangen samen met het weer en wat de natuur ons geeft. Als het regent kan je de kippenstal niet goed uitmesten want dan zitten de kippen graag binnen. Als het fruit rijp is, dan ben je daar het grootste deel van de dag mee bezig.

Wat doen we op de Talentboerderij?

Leven met de seizoenen voelt goed. De natuur biedt elk seizoen andere klussen en andere sferen. Wij zijn gewend om te werken met wat de natuur biedt en op welk moment de natuur het biedt. Als je goed voor je omgeving zorgt en er echt naar kijkt, leer je beter voor jezelf te zorgen. Als het koud is, trek je een jas aan. Als de appels vallen, maak je sap. De natuur op en rond het erf geeft richting aan wat je bij ons kan doen. Hier is onze activiteitenkalender en ook ons dagritme op gebaseerd. Groen op het erf: in de kas, landbouw kleine schaal, moestuin, pluktuin, boomgaard, grasland, houtwal, bijenhaag, kruidentuin. Voorbeelden werkzaamheden: compost maken, gras maaien met de zitmaaier, fruitbomen snoeien.

Op het erf vind je gezinshond IJssel, 15 kippen en 2 cavia’s en in de stal wonen de twee stalkatten. Ze hebben allemaal aandacht en verzorging nodig. De schapen van de buurman grazen regelmatig bij ons op het land. Binnen ons netwerk zijn nog andere dieren waar we langs kunnen gaan om te helpen bij de verzorging. Als het verblijf voor de varkens klaar is, gaan we op zoek naar 3 geschikte Bonte Bentheimers. Voorbeelden werkzaamheden: uitmesten kippenhok, eieren rapen, cavia’s voeren.

De keuken is vaak de centrale plek in het huis. Waar je samen de krant kan lezen, koffie drinkt of plannen maakt. In de keuken verwerken we groente en fruit van het land, koken en bakken we. We maken iets lekkers bij de lunch of koek voor alle medemakers. Hebben we een flinke oogst, dan kunnen we binnen ons netwerk ruilen voor iets wat de Talentboerderij nog mist. De restjes maken we klein voor de kippen en van hen krijgen we elke dag een ei als dank! Voorbeelden werkzaamheden: appelsap maken, soep koken, kruiden drogen.

Bij de keuken hoort ook de verzorging van de mensen die voor B&B/Rustpunt bij ons komen. De boodschappen bijhouden en aanvullen voor de drie kamers.

De kantine is dezelfde ruimte als de keuken. Hier eten we samen. Aan de grote tafel is ruimte voor creatief werk met fijne materialen . Er zijn ook muziekinstrumenten als een piano en een drumstel om expressief bezig te zijn. In de kantine kan je je terugtrekken als dat nodig is, met een kat op schoot een stripje lezen.

Bij lekker weer kunnen we buiten aan de grote tafel werken en eten, met uitzicht op het bos.

Plezier en ontspanning horen bij een gezond dagritme. Bijvoorbeeld een potje voetbal in het weiland, wandelen, sjoelen of even in de zon liggen.

De werkplaats is de plek om met grof materiaal bezig te zijn. Veel grof werk gebeurt buiten, zoals moestuinbakken maken of het hekwerk repareren. Als het lang en hard regent kan je in de werkplaats aan de slag. Medemakers kunnen werken aan een project dat zij van huis meenemen. Je kan ook gebruik maken van aanwezig materiaal om iets voor jezelf te maken of te doen. Voorbeelden zijn: eigen fiets pimpen, klein meubel voor thuis maken, werkstukken maken van klei of ander organisch materiaal, oude voorwerpen een tweede leven geven.

Wil je een keer producten maken voor de verkoop, zoals een paddenhotel, laarzenrek of fruitschaal? We begeleiden en ondersteunen je in je bezigheden op het erf.

Particuliere medemakers kunnen op de Talentboerderij een ruimte vinden om zelf aan de slag te gaan, per uur, dag, week of maand. Je levert dan een bijdrage in overleg en maakt gebruik van onze faciliteiten.

Passie en motivatie

Talenten

reeën spotten

Missie en visie

Pieter en Dianne van der Bij

Neem contact met ons op of kom langs op de Talentboerderij